Der er mange, der sværger til tættekammen, når lusene flytter ind i hovedbunden. Dog er der også mange andre måder at gribe luseudryddelsen an på, og det er således ikke altid nødvendigt at kæmme for lus.

I dette blogindlæg kigger vi nærmere på lusekæmning og giver dig blandt andet svar på, hvad du kan gøre i stedet for at kæmme. Ligeledes giver vi dig indblik i, hvordan du skal gribe en eventuel lusekæmning an, hvis du vælger at gå med denne metode.

 

Behandling af lus – kæmning hjælper dig af med både æg og levende lus

Luseæg bliver klistret fast til håret med en væske, der fungerer som lim. Denne lim er meget stærk, og derfor kan man heller ikke bare lige sådan fjerne luseæggene fra hårstråene. Dog kan man ved hjælp af en tættekam få fat om luseæggene og tvinge dem ud af håret. Når man kæmmer for lus, kæmmer man altså ikke blot for at fjerne de udklækkede af slagsen, men mindst lige så meget for at komme æggene til livs.

Lusekæmning er en del af flere trin i mange lusekure. Det skyldes typisk, at selve lusekuren kun slår voksne lus ihjel, men ikke har nogen effekt på æggene. For at få fjernet disse er det derfor nødvendigt at finde en tættekam frem.

 

Slip af med lus ved kæmning med balsam

Lusekæmning indgår som nævnt ofte som en del af en lusekur. Herudover ynder mange at kæmme for lus jævnligt ved hjælp af ganske almindelig balsam. Dette gøres ved at vaske håret med shampoo som normaltvist, hvorefter der kommes balsam i det halvvåde hår. Når balsammen er fordelt, kæmmes håret tot for tot med en god tættekam.

Balsammen gør, at tættekammen lettere glider gennem håret, og samtidig bevæger lus sig ikke, når håret på den ene eller anden måde er vådt. Det bliver altså nemmere at få fat i lusene, fordi de ikke kravler rundt i håret, og når først en tot er kæmmet, er den derfor også fuldkommen lusefri.

 

Lusekæmning – hvordan griber jeg det an?

Indgår kæmning som en del af en lusekur, bør du følge kurens anvisninger. Der kan være en smule forskel på, hvordan du bør udføre lusekæmningen, afhængigt af hvilken kur der specifikt er tale om. Skal du blot kæmme for lus for at tjekke, om der er ubudne gæster, er det klart en fordel at benytte balsam til formålet.

Start med at vaske håret og tørre det let med et håndklæde. Fordel herefter en god mængde balsam jævnt i håret. Husk på, at du sagtens kan bruge en billig balsam til dette formål. Når balsammen er fordelt, bør du rede håret igennem med en almindelig børste eller kam for at sikre, at det ikke er filtret. Herefter kan du begynde at kæmme håret. Tag én tot hår ad gangen, og arbejd dig systematisk igennem hele hårpragten. Sørg for at holde tættekammen tæt ind til hovedbunden, så ingen lus slipper udenom.

Når du kæmmer håret, skal du sørge for at trække kammen fra hovedbunden til hårspidserne i ét jævnt træk. Tør herefter kammen af i et stykke køkkenrulle eller lignende, så du kan se, om der gemmer sig lus i den balsam, der er blevet trukket ud af håret.

 

Hvor ofte skal man kæmme for lus?

Hvis kæmning af lus indgår som en del af en lusekur, skal du følge anvisningerne til den pågældende kur. Typisk vil du skulle behandle og kæmme med nogle dages mellemrum for at være sikker på, at du endegyldigt er kommet lusene til livs.

Har du børn, der går i skole eller institution, kan det desuden være fornuftigt jævnligt at tjekke børnenes hår for lus, selvom der ikke er nogen tydelige tegn på ubudne gæster. Modsat hvad mange går og tror, klør det ikke nødvendigvis at have lus. Dit barn kan derfor godt have lus, uden at du opdager det lige med det samme. Derfor bør du regelmæssigt tjekke for lus, og det kan du passende gøre med en lusekæmning.

Skal du effektivt tjekke dit barns hovedbund for lus, kan det igen være fornuftigt at overveje fremgangsmåden med balsam. Kæmning af lus med balsam er en simpel måde at klare lusetjekket på, og grundet balsammen glider det hele nemt, så det ikke bliver en ubehagelig oplevelse for dit barn at skulle have gennemtjekket håret.

Hvor ofte du skal lusekæmme, afhænger af dit barns situation. En tommelfingerregel er dog, at du bør tjekke dit barns hovedbund for lus cirka en gang om ugen, hvis barnet går i skole eller institution. Har dit barn langt hår, eller har der været mange eksempler på luseangreb i vedkommendes omgangskreds, kan du med fordel tjekke oftere.

 

Er det altid nødvendigt at kæmme for lus?

Nej, lusekæmning er ikke altid en nødvendighed. Som regel indgår lusekæmning som en del af diverse lusekure, fordi lusemidlerne ikke slår luseæg ihjel, men kun de levende lus. Kæmningen er altså et supplement til selve lusekuren, som har til formål at hjælpe dig med også at slippe af med luseæggene.

Har du at gøre med et middel til bekæmpelse af lus, som slår både lus og luseæg ihjel, er det ikke nødvendigt samtidig at kæmme for lus. I et sådant tilfælde vil æggene på naturlig vis vokse med håret ud. Da luseæg er ganske små, lægger man ikke mærke til dem i håret, og de er altså ikke til gene.

Lus og kæmning går altså ikke nødvendigvis hånd i hånd, hvis du finder et middel til bekæmpelse af lus, som også slår luseæggene ihjel. Det gør vores tinktur, og vil du endegyldigt komme de uønskede gæster til livs, er den altså værd at kigge nærmere på. Den er 100 % naturlig og indeholder blandt andet kvassia, og den er derfor også særdeles skånsom mod dit hår og din hovedbund. Tinkturen fedter ikke, og faktisk er der mange, der bruger den forebyggende ved dagligt at fordele en smule af tinkturen i hovedbunden.

Forebygger du imod luseangreb, behøver du ikke være nær så opmærksom på jævnligt at tjekke for lus. Du kan naturligvis fortsat vælge af kæmme for lus en gang imellem, hvis du vil være på den helt sikre side, men kæmning for lus behøver ikke være en fast del af ugeplanen.

Vores kunder siger
Trustpilot