De fleste af os forbinder det at have lus med en kløende hovedbund. Men klør det nødvendigvis at have lus? Og hvorfor klør det i så fald, når de små insekter flytter ind i hovedbunden? Disse spørgsmål og flere til får du svar på i dette blogindlæg. Her stiller vi nemlig skarpt på netop lus og kløe, så du kan blive klogere på sagen.

 

Klør det altid at have lus?

Nej, det behøver ikke nødvendigvis at klø at have lus. Selvom langt de fleste forbinder kløe i hovedbunden med lus, er det faktisk ikke alle, der oplever, at håret kribler og krabler, selvom hovedbunden er levende. Har du børn, gør du derfor også klogt i at tjekke deres hår igennem en gang imellem, selvom det ikke klør. Det kan være, de render rundt med lus, selvom det ikke umiddelbart virker sådan.

Det er ganske enkelt forskelligt fra person til person, hvordan man reagerer på lus, og selvom mange reagerer med kløe, er det ikke altid tilfældet. Desuden kan der være forskel på, hvor hurtigt ens hovedbund begynder at klø, efter man er blevet smittet med lus.

 

Når du får lus – fra smitte til kløe

Har du haft lus før, hvor det har kløet, vil din hovedbund som regel begynde at klø, lige så snart du igen bliver smittet med lus. Er du en af de få, der ikke bliver generet af kløe i forbindelse med lus, vil du naturligvis ikke mærke noget til de nye husdyr.

Første gang du eller for eksempel dit barn får lus, vil der typisk kunne gå nogle uger fra smitte til kløe. Det er altså muligt at rende rundt med lus i håret i flere uger, førend det eventuelt begynder at klø. Dét er endnu en god grund til jævnligt at tjekke dine børns hår efter for lus – særligt, hvis de går i børnehave eller skole. De vil med største sandsynlighed blive smittet med lus før eller siden, så det er en god idé at være på forkant ved at holde godt øje med deres hovedbunde, så lusene kan bekæmpes, lige så snart de begynder at vise sig.

 

Hvorfor klør lus?

Det klør at have lus, fordi der sker en allergisk reaktion, når en lus suger blod fra din hovedbund. I lusens spyt findes der nemlig nogle stoffer, som langt de fleste mennesker reagerer allergisk på. Grunden til, at det typisk ikke klør de første uger den første gang, man har lus, er, at det tager lidt tid, før kroppen udvikler allergi over for stofferne i lusens spyt. Når og hvis du udvikler allergien, vil det imidlertid begynde at klø, lige så snart du kommer i kontakt med lusespyt.

Som med så mange andre allergier gælder det også for allergien over for lusespyt, at nogle mennesker udvikler den, mens andre ikke gør. Dét er netop grunden til, at det ikke nødvendigvis klør at have lus. Er du en af de få, der ikke udvikler allergi over for lusenes spyt, vil du ganske enkelt ikke kunne mærke, at du har lus. Ved du fra tidligere luseangreb, at du ikke reagerer allergisk på lusespyt, er det derfor en god idé jævnligt at tjekke dit hår for lus og luseæg. Dette gælder naturligvis særligt for dig, der har eller arbejder med børn, da børn udgør en særlig smitterisiko.

 

Hvor længe klør lus efter behandling?

Som udgangspunkt vil din hovedbund stoppe med at klø, lige så snart du kommer lusene i dit hår til livs. Eftersom lus klør grundet en allergisk reaktion på deres spyt, vil det stoppe med at klø, når lusene stopper med at bide dig. Når du er lusefri, bør din hovedbund altså stoppe med at klø.

I denne forbindelse skal det dog nævnes, at din hovedbund kan blive meget irriteret i forbindelse med luseangreb. Du kan for eksempel få røde knopper i hovedbunden eller ligefrem få små sår, fordi du har kløet dig i håret.

Er din hovedbund meget plaget af luseangrebet, kan det tage noget tid for den at komme sig, og derfor kan du opleve, at din hovedbund fortsætter med at klø, selvom du er blevet lusefri. Mange oplever, at det for eksempel klør en smule, når sår heler, og det gælder naturligvis også, hvis der er tale om sår i din hovedbund. Du kan altså godt opleve, at det fortsat klør, selvom du er blevet lusefri, men i så fald vil det ikke skyldes lusene i sig selv, men derimod nærmere en irriteret hovedbund.

Behandler du for lus med skrappe midler, kan du desuden opleve, at din hovedbund reagerer på disse. Vores tinktur til bekæmpelse af lus består af 100 % naturlige ingredienser. Den er sammensat af kvassia, demineraliseret vand og alkohol. Selv med en sart hovedbund kan du altså ganske roligt benytte tinkturen. Er du interesseret i at vide mere om Luseredens tinktur, kan du læse alt om den her.

 

Mit hår klør, men der er ingen lus

Oplever du, at din hovedbund klør, og at det ikke er lus? Så skal du i gang med at undersøge, hvad der ellers kan ligge til grund for den kløende hovedbund. Mange tænker først og fremmest på lus, når deres hovedbund begynder at klø, men der kan være utallige andre årsager til kløen. For eksempel kan din hovedbund klø, hvis den er meget tør, eller hvis du har skæl. Desuden kan dit hår begynde at klø, hvis det er fedtet, eller hvis du får en allergisk reaktion på noget andet end lusespyt. Der kan altså være mange grunde til, at dit hår klør, selvom du ikke finder nogen lus.

Er du overbevist om, at du har lus, selvom du ikke umiddelbart kan lokalisere dem, er det desuden vigtigt at huske på, at de gør deres bedste for at gemme sig, og de sidder gerne helt nede ved hovedbunden. Har du stort, mørkt hår, kan det være særligt svært at finde lusene, hvorfor det kan være fordelagtigt mestendels at kigge efter luseæg. Generelt er det ofte nemmere at spotte luseæggene end de voksne lus, da lus bevæger sig hurtigt rundt i håret. Vil du blive klogere på luseæg, og hvordan du spotter dem, kan du med fordel læse vores blogindlæg om netop luseæg

Vores kunder siger
Trustpilot