Alt, hvad du skal vide om luseæg

De fleste mennesker oplever før eller siden at få lus. Særligt i børnefamilier flytter lusene lidt for ofte ind. Det skyldes, at lus smitter fra hovedbund til hovedbund, og børn har det med ofte at stikke hovederne tæt sammen.

Hovedlusens liv starter med et æg. Her kigger vi nærmere på netop luseæg og fortæller dig alt, hvad der er værd at vide om disse. Så er du lidt bedre rustet til at bekæmpe dem på den helt rette måde, næste gang de små kryb flytter ind.

God læselyst!

 

Hvordan ser luseæg ud, og hvilken farve er luseæg?

Luseæg kan både i forhold til form og farve sammenlignes lidt med ganske små sesamfrø. De er aflange, bittesmå og har en hvidgullig farve. Udseendet af luseægget afhænger af, om der er tale om et tomt eller et levende luseæg, samt om lusen indeni eventuelt er død. Den ovenstående beskrivelse passer på levende luseæg, der gemmer på nye kryb, som snart bliver klar til at drage på eventyr i dit hår.

Luseæg er under en millimeter lange, og de er derfor også særdeles svære at få øje på. Da de er hvidgullige i farven, bliver de indimellem forvekslet med skæl. Dog gælder det, at luseæg ikke kan drysses ud af håret, ligesom det kan være tilfældet med skæl. Det skyldes, at luseæg sidder klistret fast til håret. Selv hvis du griber fat om et luseæg med tommel- og pegefinger, vil du med største sandsynlighed ikke have held med at fjerne ægget.

 

Hvor mange æg lægger en lus?

Som regel lægger en voksen hunlus 5-10 æg dagligt gennem hele sin levetid. En lus har en levetid på ca. 3-4 uger, og den når således at lægge mellem 100 og 300 æg, før den dør. Når først du har fået lus, går det altså hurtigt.

En hunlus lægger sine æg på individuelle hårstrå helt nede ved hovedbunden. Her klistrer hunlusen luseægget fast med en væske, der fungerer som lim, hvilket gør, at luseæggene bliver siddende i håret.

 

Hvornår lægger lus æg?

Når et luseæg udklækkes, kommer der en nymfe ud. Den skal nå at skifte hud tre gange, før den bliver kønsmoden og selv kan begynde at formere sig. Der går omkring en uges tid, fra en lus er udklækket, til lusenymfen er blevet til en voksen lus. Herefter kan en hunlus selv begynde at lægge nye luseæg.

 

Hvornår klækker luseæg?

Luseæg klækker efter ca. 6-11 dage. I denne periode sidder de fast helt tæt ved hovedbunden, hvor de er blevet klistret fast. Klistermaterialet gør, at luseæggene ikke forsvinder ved hjælp af en almindelig hårvask, og netop derfor er du nødt til at gøre brug af en form for lusekur, hvis du vil komme lus og luseæg til livs.

Vi anbefaler naturligvis, at du gør brug af vores naturlige tinktur. Brugerne oplever, at den slår både lus og luseæg ihjel, så vil du komme de små kryb, der endnu ikke er udklækket, til livs, er vores tinktur et godt sted at starte.

 

Hvordan fjerner man døde lus?

Mange tror fejlagtigt, at man er nødt til at kæmme håret på livet løs for at komme lus til livs. Det er imidlertid slet ikke tilfældet. Når først lusene er døde, falder de nemlig ud af håret ved en almindelig hårvask.

For at denne procedure virker, gælder det naturligvis, at du skal have fat i en form for lusekur, som faktisk slår både lus og luseæg ihjel. Det oplever vores kunder, at vores tinktur med kvassia i gør.

 

Hvor lang tid kan luseæg overleve?

Luseæg udklækkes efter 6-11 dage. De nyudklækkede nymfer begynder at suge blod fra hovedbunden, lige så snart de er udklækket. Har de ikke adgang til blod, vil de typisk dø inden for blot et par timer. Du behøver altså ikke være bange for, at der gemmer sig luseæg i for eksempel dit sengetøj, som senere kan udklækkes, hvorved du igen bliver ramt af lus.

Er luseæg blevet fjernet fra håret, vil de i princippet godt kunne overleve, men så snart lusene udklækkes, har de brug for blod for at kunne overleve. Selvom luseæg kan overleve uden for håret, vil de altså dø kort efter, de er blevet udklækket.

 

Hvordan ser døde luseæg ud?

Som vi var lidt inde på i starten, er der forskel på, hvordan luseæg ser ud, afhængigt af hvilken ”tilstand” de befinder sig i. De nylagte luseæg er – som beskrevet tidligere – hvidgullige og sidder fast på hårstråene helt nede ved hovedbunden. Er der tale om tomme luseæg, er de knap så gule og mere hvide i farven og sidder typisk lidt længere ude på hårstråene. De virker flade i det, hvorimod de nylagte luseæg er mere ”runde” så at sige.

Hvis du finder et sort luseæg, der sidder mere end 1 cm. fra hovedbunden, betyder det, at lusen inden i ægget allerede er død.

 

Kom effektivt lus og luseæg til livs med vores tinktur

Efter at have læst dette blogindlæg er du forhåbentlig blevet meget klogere på luseæg. Som bekendt er det en fordel at kende sine fjender, og netop derfor er det fornuftigt at sætte sig grundigt ind i, hvad man egentlig har med at gøre, når man får lus. Vil du blive endnu klogere på lus, kan du læse meget mere her.

Vores mange glade kunder oplever, at vores tinktur slår både lus og luseæg ihjel,  Vil også du slippe af med lusene, er du altså landet det rette sted. Du kan købe tinkturen her eller læse mere om den her.

Vores kunder siger
Trustpilot