Hvis du én gang har haft lus, så ved du, hvilken plage de små bæster kan være. Og måske du også har undret dig over, hvad det er for et dyr, der har bosat sig i din hovedbund. I den her blog kan du læse alt, hvad du skal vide om lus.

Lus – hvad er det?

Lus er et leddyr i klassen insekter, men uden vinger. Derfor kan de altså hverken flyve eller hoppe fra hoved til hoved. Lus suger blod fra deres munddele, og de har en flad krop med kloformede klamreben, som de kan bruge til at hægte sig fast i hårstråene. I den lusefamilie, som bosætter sig på mennesker, findes der hovedlusen, fladlusen og kropslusen.

Lusen er en ektoparasit, som betyder, at den lever af og på bekostning af en anden organisme eller vært – her mennesket. De har altså brug for et andet levende væsen for selv at kunne leve. Ektoparasit betyder, at snylteren lever udenpå sin vært, i modsætning til endoparasit, der er en indvendig snylter som fx børneorm.

 

Lus findes yderligere i tre typer:

  • Type A findes i hele verden
  • Type B findes kun i Amerika, Europa og Australien
  • Type C findes kun i Nepal og Etiopien

 

Hovedlusen

Hovedlusen er den, som vi her i Danmark kender allerbedst – det er den, de fleste har haft besøg af, og især er hovedlusen blevet fast inventar hos nogle børnefamilier, og den kan være svær at komme til livs.

Du kan læse, hvordan du kommer hovedlus til livs her

Hovedlusen lever hele sit liv på toppen af hovedet og kun på mennesker. Den lever udelukkende af blod fra sin vært og kan skifte farve fra lys til mørk, alt efter om den lige har suget blod. Derfor kan den også være rigtig svær at se i håret – den er nemlig også kun 0,5-4 mm lang. Hovedlus er ikke skadelige og kan ikke være smittebærere af alvorlige sygdomme, men de kan give voldsom kløe. Det er forskelligt fra person til person, hvor meget det klør i hovedbunden, hvis man har lus, så derfor er det altid en god idé at tjekke for lus, selvom man ikke har kløe.

Lus lever ca. 30 dage. Før den bliver voksen, skifter den hud 3 gange, og det er først, når den er voksen, at den kan lægge æg. Dog suger lusen blod, lige fra den er udklækket. Voksne lus lægger op til 10 æg om dagen, så det kan meget hurtigt blive til en stor luserede, hvis man ikke får de små bæster bekæmpet i tide.

Det kan gøres på forskellige måder, og vi foreslår selvfølgelig at bekæmpe lus med naturlige produkter som fx vores egen tinktur, der består af kvassia, demineraliseret vand og alkohol.

 

 

Kropslus og fladlus

Kropslusen og fladlusen er snyltere og ektoparasitter ligesom hovedlusen. Dog er ingen af disse lus særlig udbredt i Danmark – faktisk er kropslusen næsten ikke at finde mere. Kropslusen lever på kroppen, som navnet så fint indikerer, men den kan også bosætte sig i tøjet. Det kræver dog, at dens vært ikke skifter tøj særlig tit, for kropslusen skal have adgang til at suge blod fra sin vært for at overleve.

Fladlusen lever i kønsbehåring, men kan også ses i brystbehåring og i håret under armene. Fladlusen har ry for at være en seksuel overført sygdom, og det kommer selvfølgelig af, at lusen kun kan flytte vært ved, at værten er meget tæt og nøgen med et andet menneske.

Vi håber, du er blevet lidt klogere på lus generelt. Vil du gerne vide mere om, hvordan hovedlus smitter – og ikke mindst hvordan de ikke smitter – kan du blive klogere på sagen her.

 

 

Vores kunder siger
Trustpilot