Lus kan hoppe fra det ene hoved til det andet! Lus kommer i fedtet hår! Lus smitter ved at bruge samme børste!

Lad os lige slå fast, før du læser videre, at nej, lus kan hverken hoppe, kommer ikke i fedtet hår og smitter ikke ved at bruge samme børste. Det er alle tre myter, men de lever i bedste velgående. Faktisk er der mange af sådan nogle myter, som skal aflives, før du kan komme de små kryb til livs. Den amerikanske forsker dr. Richard Pollack og danske Kim Søholt Larsen, ph.d. og specialist i lus, fastslår, at de mange myter, der findes om lus, faktisk er et større problem end lusene i sig selv. Myterne om lus gør nemlig, at vi ikke bekæmper lusene på den rigtige måde.

Nogle af myterne lyder sådan her:

 

1. Man kan kun slippe af med lusene ved at kæmme håret

Mange tror at timevis af kæmning er den eneste løsning, når de små bæster har meldt deres ankomst. Men faktisk kan man slippe for det bøvl, hvis man sørger for at bruge et lusemiddel der dræber både lus og luseæg. Døde lus – og luseæg falder nemlig ud af håret ved hårvask.

 

2. Hovedlus skyldes dårlig hygiejne

At lus kommer grundet dårlig hygiejne og i fedtet og beskidt hår er forkert. Lus er fuldstændig ligeglade med, om håret er nyvasket eller beskidt. Lus kan leve i al slags hår.

Myten er opstået grundet en forveksling med fætteren kropslusen, der særligt var udbredt under 2. Verdenskrig i koncentrationslejrene, hvor folk havde det samme tøj på i meget lang tid og ikke blev vasket. Kropslusen findes kun isoleret hos nogle hjemløse i vesten og i visse dele af Afrika i dag, og man skal derfor ikke være bange for kropslus i Danmark – og især ikke forveksle de to typer af lus.

 

3. Børn med lus skal isoleres

Mange skoler sender børn med lus hjem for at undgå smitte. Men sådan en isolering af børnene gør mere skade en gavn. For det første bliver lusene gjort til et tabu, og for det andet bliver det tit en hysterisk regel, da børnene ikke engang må have spor af lus som fx æg i håret. Ved et amerikansk forskningsprojekt, som Richard Pollack deltog i, viste det sig, at halvdelen af de børn, der blev sendt hjem, slet ikke havde lus.

 

4. Lus smitter via børster, huer, elastikker og anden hovedbeklædning

At man ikke skal dele kamme, børster, elastikker, kasketter og huer for at undgå lus, er en skrøne. Lus smitter, ja, men de smitter kun ved direkte overførsel fra hoved til hoved. Lusene kan nemlig ikke leve uden en vært i mere end et par timer, så sandsynligheden for, at smitte sker via fx en hue, er minimal.
Faktisk har man i et forskningsprojekt forsøgt at overføre lus via en hat, men uden held.

 

5. Lus kan hoppe fra det ene hoved til det andet

Lus kan ikke hoppe. De kan kun kravle i hår. Derfor skal en lus have fat i en anden persons hår, hvis den skal finde sig et nyt hjem. Når det ofte er børn, der får lus, skyldes det nemlig, at børn hyppigere stikker hovederne tættere sammen end voksne, hvor lus så kan overføres.

 

6. Lus klør

Vi er vant til at forbinde kløe i hovedbunden med lus, men faktisk er det ikke alle, der oplever kløe ved lus. Man kan altså godt have lus, selvom man ikke har kløe, og derfor er der også mange, der ikke ved, de har lus. Man skal derfor tjekke jævnligt for lus.

 

7. Det kribler og krabler

Hvis man har lus, er hovedbunden nærmest levende! Nej, det er den ikke. De fleste har som regel ikke mere end 10-12 lus, og hvis lusene ikke er store, kan de være svære at finde. Især hvis man har et fyldigt og tykt hår. I de værste tilfælde af hovedlus har man set op mod 1400-1500 lus på ét hoved, men det er meget sjældent.

 

8. Lus er resistente over for alle lusemidler

For 10 år siden var lus måske resistente over for alle lusemidler og kure, men det er ikke tilfældet længere. Lus kan naturligvis blive resistente over for et virkemiddel, og i det tilfælde må man tage et produkt i brug med et andet virkemiddel. Dog skal man ikke ty til voldsomme kure og skrappe kemikalier for at komme lus til livs. Richard Pollack foreslår, at man skal starte med det mildeste og billigste produkt mod lus og kun ty til skrappere midler, hvis den første kur ikke virker.

Kilde: www.videnskab.dk

Den sidste myte omkring lus er god at slutte af på, for vi er helt enige. Du behøver ikke skrappe kemikalier for at bekæmpe lus – du kan starte med at prøve vores tinktur, som både er skånsom for dig, dine børn og miljøet – og så er den billig!
Lus er ikke og skal ikke gøres til et tabu. Dog skal vi bekæmpe lus på den rigtige måde, så vi ikke bliver ved med at smitte hinanden med de små irriterende kryb.

Læs mere om Luseredens tinktur her

Vores kunder siger
Trustpilot