Har du oplevet at finde sorte luseæg i din egen eller dit barns hovedbund? Har du undret dig over, hvordan det kan være, at ganske få af luseæggene er sorte i stedet for hvidgullige, som de normalt er? Så er du landet det helt rigtige sted.

I dette blogindlæg stiller vi skarpt på de sorte luseæg, så du kan blive klogere på, hvorfor sådanne indimellem dukker op.

God læselyst!

 

Er luseæg sorte?

Nej, luseæg er som udgangspunkt ikke sorte. Derimod har de en hvidgullig farve, når der er en levende lusenymfe indeni. Er ægget udklækket, er det mere hvidt end gult i farven, og samtidig virker det fladt i formen, fordi det er tomt.

Luseæg bliver ofte forvekslet med skæl. Det skyldes netop den hvidgullige farve og det faktum, at luseæg – ligesom skæl – er bittesmå. Netop fordi luseæggene er så små, kan det være svært at kende forskel på disse og eksempelvis skæl, og det kan ydermere være svært overhovedet at spotte dem.

Luseæg er under en millimeter lange og aflange i formen. Faktisk kan de sammenlignes med bittesmå sesamfrø i forhold til både form og farve. Der er altså ikke noget at sige til, at man ikke altid spotter luseæggene, men derimod først bliver opmærksom på dem, når de udklækkes.

Vil du blive klogere på luseæg, kan du læse vores blogindlæg om netop dette emne lige her.

 

Hvorfor finder jeg sorte luseæg?

Sorte luseæg vidner om, at lusenymfen inden i ægget er død. Finder du sorte luseæg i din egen eller dit barns hovedbund, skyldes det altså, at æggene er døde og ikke længere kan blive til levende lus. Æggene dør indimellem af helt naturlige årsager, men oftest skyldes det, at du har behandlet håret med et middel, der slår luseæggene ihjel.

Luseæg bliver klistret fast til hårstråene med en væske, der fungerer som lim. Denne holder som udgangspunkt stadig, selvom der er tale om et dødt luseæg. De sorte luseæg vil altså fortsat klistre fast til hårstråene, selvom lusene indeni er døde, men heldigvis er de så små, at man som regel ikke ænser dem.

 

Hvordan ser døde luseæg ud?

Farven på de døde luseæg er dét, der ”afslører” dem. De er nemlig sorte frem for hvidgullige. Størrelses- og formmæssigt minder de om ganske små sesamfrø – akkurat ligesom det er tilfældet med levende luseæg, som vi beskrev ovenfor.

Netop grundet den sorte farve kan det være svært at spotte døde luseæg i håret, hvis du eller dit barn er mørkhåret. Er der derimod tale om en blond hårpragt, er det som regel relativt nemt at få øje på de små, døde luseæg, hvis du kigger godt efter helt nede ved hovedbunden.

Lusene sætter deres æg fast på hårstråene cirka en centimeter fra hovedbunden og er særligt begejstrede for nakkehårene og håret bag ørerne. Skal du tjekke håret for luseæg, er det altså vigtigt, at du kigger godt efter netop her. Brug eventuelt et forstørrelsesglas til formålet, hvis du vil være sikker på at finde alle de små æg.

 

Kan jeg slippe af med luseæg i hovedbunden?

Ja, du kan sagtens komme både levende lus og luseæg til livs. Som nævnt tidligere gælder det dog, at lusene sætter deres æg fast på hårstråene med en form for lim, og de er derfor heller ikke bare lige sådan at få fjernet igen. Selv hvis du får fat om et luseæg med to fingre, vil du næppe have held med at trække ægget ud af håret. Derimod kan du gøre brug af en tættekam, som kan få fat omkring æggene og tvinge dem af hårstråene. Det er et lidt møjsommeligt projekt, som kan tage et stykke tid, men det ér muligt at få æggene ud af håret.

Er du ikke interesseret i at måtte finkæmme hele hårpragten for luseæg, kan du lade dem vokse med håret ud. Så længe æggene ikke indeholder levende lusenymfer, gør de ingen skade, og da de er bittesmå, generer de ikke. Luseæggene kan som regel ikke spottes med det blotte øje, og du kan derfor også roligt lade dem være. Med tiden vil de helt af sig selv vokse med håret ud eller til sidst blive vasket ud.

 

Hvordan slår jeg luseæggene ihjel?

Mange midler til bekæmpelse af lus slår udelukkende de levende lus ihjel. Det betyder, at der efter en vellykket lusebehandling fortsat kan være levende luseæg i håret. Efter nogle dage udklækkes æggene, og så er der igen lusenymfer på spil. Heldigvis går der lidt tid, fra lusene klækkes, til de er fuldvoksne og kan lægge æg. Bruger du en lusekur med et par dages mellemrum, vil du altså som regel alligevel have held til endegyldigt at komme lusene til livs.

Vil du være helt sikker på at blive lusefri, kan du med fordel overveje at bruge et middel til bekæmpelse af lus, der ikke blot slår de levende lus, men også luseæggene ihjel. Det gør vores tinktur.

Tinkturen består af 100 % naturlige ingredienser, og den er derfor særdeles skånsom. Den er nem at bruge og fedter ikke. Faktisk er der mange af vores kunder, der benytter den forebyggende ved dagligt at fordele en smule tinktur i hovedbunden. På den måde holdes lusene på afstand, og reel behandling af lus bliver derfor sjældent en nødvendighed.

Vil du vide mere om vores effektive tinktur til bekæmpelse af lus, kan du læse alt om den på denne side.

Vores kunder siger
Trustpilot