De fleste mennesker forbinder lus med kriblen og krablen i hovedbunden. Det klør dog ikke nødvendigvis at have lus. Desuden kan der gå lang tid, fra man bliver smittet med lus, til de eventuelt begynder at klø.

I dette blogindlæg kigger vi nærmere på symptomer på lus, så du kan blive klogere på, hvad du skal holde øje med for at holde de ubudne gæster på afstand.

Kløe i hovedbunden er det mest udtalte tegn på lus

Oplever du, at din hovedbund klør, er der stor risiko for, at du har fået lus. Det ér umiskendeligt det mest udbredte symptom på lus – om end det ikke er det eneste.

Grunden til, at smitte med lus typisk resulterer i kløe i hovedbunden, er, at langt de fleste mennesker udvikler allergi over for lusenes spyt. Lus suger blod fra hovedbunden, og hver gang de gør dét, kommer der en smule spyt ind i blodet, som altså fører til en allergisk reaktion.

Typisk går der noget tid, fra du bliver smittet med lus, til du udvikler allergi over for dyrenes spyt. Derfor kan der snildt gå flere uger, fra de ubudne gæster flytter ind, til du begynder at opleve kløe i hovedbunden og nakken.

Foruden at der kan gå en rum tid, fra du bliver smittet med lus, til du oplever kløe i hovedbunden, gælder det også, at nogle ikke udvikler spytallergien. Det betyder, at nogle ganske få mennesker aldrig vil opleve, at hovedbunden klør, selvom de måske har hele manken fuld af lus.

En hovedbund, der klør, ér og bliver det tydeligste tegn på lus – foruden at se lusene i levende live, naturligvis. Hvis du oplever, at hovedbunden klør, bør du altså straks undersøge muligheden for, om du har lus. Dog er det ikke kun i dette tilfælde, du bør være opmærksom på de ubudne gæster, for der findes også andre symptomer på lus.

Sår i hovedbunden kan være tegn på lus

Har du ofte lus, eller har de formeret sig meget flittigt, kan du opleve at få små sår i hovedbunden. Ligeledes kan hyppige eller voldsomme luseangreb resultere i infektioner.

Døjer du med ømhed i hovedbunden, eller er der små sår, kan dette altså også være tegn på lus. Som regel vil du opdage de små kryb, inden du kommer hertil. Skulle du være en af de få, der ikke oplever kløe i hårbunden ved luseangreb, ér det imidlertid muligt, at du først opdager dem ved infektion eller udbrud af sår.

Er du øm i hovedbunden, kan du altså med fordel overveje muligheden for, om du kunne have lus. Det gælder særligt, hvis du er i tæt kontakt med børn enten i dit privatliv eller igennem dit arbejde.

Lusebid kan vise sig som røde knopper i hovedbunden

Når lusene bider dig i hovedbunden for at suge blod, kan det ikke blot resultere i kløe, men også give små knopper i hovedbunden. Disse vil typisk være røde og lidt ømme – akkurat ligesom så mange andre former for insektbid.

Igen gælder det naturligvis, at du typisk vil have oplevet at døje med kløe i hårbunden, hvis du har lus, men er du ikke allergisk over for insekternes spyt, er det altså ikke sikkert. Desuden kan der – som nævnt – gå flere uger, fra lusene flytter ind, til det eventuelt begynder at klø. I mellemtiden kan det være, du spotter små knopper eller sår i hårbunden.

Selvom det ikke klør i hovedbunden, bør du bekæmpe lus i en fart. På sigt kan det begynde at klø, ligesom det kan give andre gener. Desuden smitter lus hurtigt, og derfor gælder det om at bekæmpe dem, inden du får dem givet videre til din omgangskreds.

Sådan spotter du nemt alle tegn på lus

Om det er dig selv eller dit barn, der bliver angrebet af lus, gælder det om at komme de små dyr til livs hurtigst muligt. Det er som regel voldsomt irriterende at have de små kryb boende, og samtidig kan et luseangreb føre til diverse småinfektioner i hovedbunden. Alt i alt er det altså ikke en god oplevelse at have lus – hverken som barn eller som voksen.

Mennesker i alle aldre kan blive ramt af lus. Det gælder imidlertid, at børn, der går i skole eller institution, som regel oftere får lus end andre. Det skyldes, at de leger tæt sammen, og i denne forbindelse er det nemt for lusene at sprede sig.

Har du børn, der går i skole eller institution, gør du klogt i jævnligt at tjekke deres hår og hovedbund for lus. Det gør du nemmest ved at placere dit barn under en kraftig lampe. Når der er godt med lys, kan du nemt spotte alt, hvad der foregår i dit barns hovedbund, og du vil således eksempelvis kunne se sår og knopper.

Vil du ikke blot tjekke hovedbunden for lusesymptomer, men også sikre dig, at der ikke gemmer sig lus i lokkerne, kan du finde tættekammen frem og kæmme dit barns hår fra ende til anden. På den måde sikrer du dig, at ingen lus slipper forbi.

Der er tegn på lus – hvad gør jeg?

Døjer du med kløe i hovedbunden, eller har du fundet knopper og sår i hovedbunden? Så er der stor sandsynlighed for, at du har fået lus. Tjek derfor håret grundigt igennem for både lus og luseæg for endegyldigt at afgøre, om lusene er flyttet ind eller ej. Både kløe, knopper og sår kan være tegn på også mange andre udfordringer end netop lus, så først når du har spottet en lus eller et æg, kan du for good være sikker på, at der er tale om et luseangreb.

Finder du rigtigt nok lus eller luseæg efter at have opdaget tegn på lus, gælder det om at komme i gang med lusebehandlingen så hurtigt som muligt.

Vi har udviklet en tinktur til bekæmpelse af lus, som er 100 % naturlig og meget skånsom. Den slår effektivt lus ihjel, og mange af vores brugere oplever samtidig, at den slår luseæggene ihjel. Derudover har vi en del kunder, der har glæde af at benytte tinkturen forebyggende. De oplever, at den hjælper med at holde lusene på afstand, og da den er nem at bruge, skånsom for huden og ikke fedter, bruger mange den dagligt.

Har du symptomer på lus, men kan ikke finde hverken lus eller æg, kan du overveje at gøre brug af vores tinktur alligevel. Da den netop er meget skånsom, tager hverken hår eller hovedbund skade af det, og efter at have udført en lusebehandling, kan du udelukke lus som synderen, hvis din hovedbund fortsat brokker sig.

Du kan læse mere om vores effektive tinktur lige her.

Vores kunder siger
Trustpilot