Jo mere du ved om din fjende, des nemmere bliver det at bekæmpe den. Derfor er det i kampen mod lus også en enorm fordel at have en grundlæggende viden om den lille snylter, der indimellem flytter ind i hovedbunden.

I dette blogindlæg stiller vi skarpt på lusens livscyklus, så du kan blive endnu klogere på det lille insekt, du for alt i verdenen ikke vil have til at bo i dit hår.

God læselyst – og held og lykke med lusebekæmpelsen!

 

Lusens formering i hovedbunden

Som alle andre insekter lægger hovedlusene æg. Disse klistres fast på hårstråene med en form for naturlig lim. Som regel lægger en hunlus omkring 4-5 æg om dagen. Den kan imidlertid lægge helt op til ti æg på en enkelt dag, og dét er netop grunden til, at det kan gå hurtigt, når først de ubudne gæster er flyttet ind. Fra du – eller dit barn – får lus, til de nærmest har overtaget hele hovedbunden, behøver der ikke gå mere end en uges tid, og i løbet af sin levetid kan en hunlus lægge helt op til 400 æg.

Man mener ikke, at lus kan formere sig uden for hovedbunden. Der er altså ikke nogen fare for, at der pludselig dukker små lejre af lus op i dit hjem, selvom du eller dit barn tidligere har haft lus. Hvis først lusene er væk fra hovedbunden, kan de hverken overleve eller formere sig, hvorfor du heller ikke behøver bekymre dig om lus i sengetøjet.

Så længe lusene stadig er i din hovedbund, formerer de sig imidlertid hurtigt, hvorfor du også bør handle lige så snart, du opdager, at de ubudne gæster er flyttet ind.

 

Lusens stadier fra nymfe til voksen

Lusen gennemgår en række forskellige stadier i løbet af dens livscyklus. Fra ægget bliver lagt, til det klækker, går der cirka syv til 11 dage. Når luseægget klækker, kommer der en nymfe ud, som skal gennemgå tre forskellige stadier, førend den bliver voksen og er klar til selv at formere sig.

I løbet af lusens livscyklus går den igennem tre forskellige nymfestadier. Hver af lusestadierne varer to dage, og lusen er altså fuldvoksen seks døgn efter, den er blevet udklækket. Når lusen skifter fra nymfestadie til nymfestadie, skifter den hud og dermed udseende og størrelse.

En voksen hunlus er klar til at lægge æg blot 11 timer efter, den er gået fra det sidste nymfestadie til voksen. Fra et æg bliver lagt, til lusen er klar til at formere sig, går der altså alt i alt knap 20 døgn.

 

Lusens overlevelse i håret

En hovedlus kan kun overleve, hvis den har adgang til blod fra hovedbunden. Som vi også kort var inde på tidligere, kan den altså ikke leve – eller formere sig – uden for hovedbunden.

Når hovedlusen er kommet gennem sine forskellige lusestadier og er blevet voksen, kan den leve i håret i cirka 30-40 dage. Herefter dør lusen, hvis ikke du selv har haft held til at slå den ihjel inden da. Lusens livscyklus strækker sig altså samlet set over mindre end to måneder, men på denne tid kan den nå at skabe megen ravage, hvis ikke du får den udryddet.

 

Sådan slipper du af med luseæg i håret

Vil du komme hovedlusene til livs, giver det god mening at bekæmpe dem allerede inden, de når igennem lusestadierne fra nymfe til fuldvoksen lus. Det gælder med andre ord ikke blot om at bekæmpe de voksne lus, der kan formere sig i din hovedbund, men derimod også alle luseæggene, som helst ikke skal nå at udklække og blive til nye lus, der kan formere sig yderligere.

Som nævnt tidligere sidder luseæg fast på håret med en slags naturlig lim, som er tæt på umulig at opløse. At fjerne luseæg fra håret er altså ikke vejen frem i kampen mod lus. Derimod gælder det om at slå luseæggene ihjel og herefter ganske enkelt vente på, at de vokser med håret ud. Du kan læse meget mere om luseæg i dette blogindlæg.

Rigtig mange af dem, der benytter vores tinktur til bekæmpelse af lus oplever, at den ikke blot slår de voksne lus, men også luseæggene ihjel. Det betyder, at livscyklussen hos lusene afbrydes nærmest inden, den er gået i gang, og dermed når lusene ikke at komme dertil, hvor de selv kan formere sig. Det er en enorm fordel i kampen mod snylterne.

 

Naturlig tinktur til bekæmpelse af lus

Vores tinktur består udelukkende af naturlige ingredienser. Den er sammensat af kvassia, demineraliseret vand og alkohol, og de tre ting i skøn forening sørger for at slå lusene ihjel. Samtidig er der altså mange, der oplever, at den også slår luseæg ihjel.

Tinkturen til bekæmpelse af lus kan ikke blot benyttes, når lusene er flyttet ind, men kan også bruges forebyggende. Sprøjter du en smule af tinkturen i hovedbunden, holdes lusene på afstand, og lusens livscyklus i din hovedbund bliver således drastisk forkortet.

Vil du vide mere om vores tinktur, kan du læse om den her.

Vores kunder siger
Trustpilot