Har du eller din familie været ramt af lus? Er du nu bange for, at der er lus i sengetøjet, og at du derfor kan blive smittet igen og igen ved at fortsætte med at sove i det samme sengetøj? Bare rolig, faren for at blive smittet med lus fra sit sengetøj er så tæt på ikkeeksisterende, som den overhovedet kan være.

I dette blogindlæg kigger vi nærmere på hele humlen med lus i sengetøjet og giver dig blandt andet svar på spørgsmål som ”hvor længe kan lus overleve i sengetøj?” og ”skal sengetøj vaskes, hvis man har lus?”.

God læselyst!

 

Hvor længe lever lus i sengetøj?

Svaret er helt enkelt: Lus overlever ikke i sengetøj. Hovedlus lever af menneskeblod og har brug for kontinuerligt at få nye forsyninger af blod for at kunne overleve. Derfor kan de heller ikke overleve uden for hovedbunden – ej heller i dit sengetøj. Desuden gælder det, at de ikke har nogen interesse i at forlade hovedbunden i første omgang. De har det bedst, hvis der er varmt og lidt fugtigt omkring dem, og netop derfor holder de sig helt tæt til hovedbunden på os mennesker. Her har de det rette klima og tilgang til blod hele tiden.

Skulle en lus alligevel komme til at forvilde sig fra din hovedbund og ned på for eksempel din hovedpude, vil den tørre ud og dø af sult i løbet af blot et par timer. Medmindre du forlader din seng for at udføre en lusekur, hvorefter du lægger dig tilbage på den stadig varme hovedpude, er der altså ingen risiko for at blive smittet af lus fra sengetøjet. Så snart en lus efterlades i sengetøjet uden adgang til blod i blot ganske få timer, vil den dø.

 

Er der lus i sengetøj, huer, børste og lignende?

Nej, lus kan ikke leve i dit sengetøj, dine huer og hatte. Heller ikke på din hårbørste kan de gemme sig. Som vi også skrev ovenfor, kan lus kun overleve i ganske få timer, hvis først de har forladt hovedbunden – og igen: De har slet ingen interesse i at forlade din hovedbund. Skulle det alligevel ske, at du kommer til for eksempel at rede en lus ud med din almindelige hårbørste, vil denne altså blot kunne sidde på børsten i et par timer, før den dør.

Har du lus, er det ufornuftigt at låne din børste til en anden person, lige efter du selv har brugt den. Selvom risikoen for, at der skulle sidde en lus på børsten, er minimal, er der ingen grund til at løbe risikoen. Har du netop udført en lusekur, kan det ligeledes være en fordel, at der er gået nogle timer, siden du sidst har brugt din hårbørste, før du bruger den igen. På den måde er du i hvert fald helt sikker på, at der ikke skulle have forvildet sig en lille, forvirret lus over på din børste, som derefter genoverføres til dit hår.

 

Hjælp, vi har lus – skal sengetøjet vaskes?

Som udgangspunkt er der ikke mere grund til at vaske dit sengetøj, når du har lus, end der er, når du ikke har lus. Fejlagtigt har man førhen troet, at luseangreb hang sammen med dårlig hygiejne, men det er ikke tilfældet. Du kan få lus, uanset hvor ofte du vasker dit hår, og uanset hvor renlig du generelt er. Derfor er der heller ikke nogen grund til at vaske sengetøjet oftere end normalvis, fordi du har fået lus.

Hvis du vil være på den helt sikre side, kan du naturligvis sagtens lige smide sengetøjet i vaskemaskinen, imens du for eksempel udfører en lusebehandling, men det vil primært være for din egen renhedsfølelses skyld. Lus overlever ganske enkelt ikke i sengetøj. Har du det alligevel bedst med at vaske dit sengetøj efter et luseangreb, gør du naturligvis bare dét.

 

Kan man bekæmpe lus ved at smide sengetøjet i fryseren?

Tidligere har mange troet, at det var smart at smide sit sengetøj i fryseren, hvis man døjede med lus. Igen gælder det imidlertid, at det er lige så meget en skrøne, som det er, at lusene kan leve i din dyne og hovedpude. Lus dør helt naturligt, når de forlader hovedbunden, så du behøver bestemt ikke smide dit sengetøj i fryseren for at slippe af med de små kryb. Brug i stedet en effektiv lusekur, som faktisk virker.

Vores glade kunder oplever, at vores naturlige tinktur til behandling af lus slår både lus og luseæg ihjel så let som ingenting. Den er fremstillet med mirakelplanten kvassia, som i århundreder er blevet benyttet til at bekæmpe hovedlus i blandt andet Sydamerika. Derudover indeholder den demineraliseret vand og alkohol. Helt simpelt.

Lusekuren er nem at bruge, og kunderne oplever endda, at den kan benyttes forebyggende. Når først du har investeret i Luseredens tinktur mod lus, behøver du altså ikke at bekymre dig om lus i hverken hovedbunden, sengetøjet eller noget som helst andet sted. Du kan læse mere om lusekuren her eller købe den her.

 

Vores kunder siger
Trustpilot