Du har sikkert hørt, at du bør lægge sengetøj, tøj og sågar hårbørster i fryseren, hvis du har haft lus. Det er imidlertid slet ikke nødvendigt. I dette blogindlæg kigger vi nærmere på hele humlen om lus i fryseren, så du kan blive klogere på sagen.
Dør lus i fryseren?
Ja, lus dør i fryseren. De dør imidlertid også alle andre steder, der ikke er en hovedbund. Der er således ingen grund til at putte sengetøj, tøj, legesager og deslige i fryseren for at slå lusene ihjel. Lus i fryseren vil ganske rigtigt dø, men de dør også, hvis de opholder sig uden for hovedbunden i et hvilket som helst andet klima end det kolde, der findes i en fryser. At bekæmpe lus i fryseren er altså at gå en smule til yderligheder.
Har du det bedst med at komme eksempelvis sengetøj i fryseren efter et luseangreb, skal du naturligvis endelig gøre dét. Det er imidlertid ikke nødvendigt, og du skal således kun gøre det, fordi du personligt føler dig mest tryg ved det.
Lus i fryseren: Hvor længe kan de overleve?
Lus har brug for menneskeblod for at overleve. Faktisk har de brug for at suge blod til sig flere gange dagligt – typisk 4-5 gange. Så snart de ikke har blod inden for rækkevidde, bliver de derfor også hurtigt afkræftede. Forlader en lus først hovedbunden, tørrer den ganske enkelt ind og dør.
Er der tale om en sund, voksen lus, der har suget blod til sig lige inden, den er blevet fjernet fra hovedbunden, kan den overleve i maksimalt to døgn. I praksis vil en lus imidlertid som regel dø langt hurtigere, hvis den først er kommet væk fra hovedbunden. Særligt hvis der er tale om en gammel, svækket lus eller en lus, der ikke har fået blod for nylig, vil den dø hurtigt. Faktisk dør de som regel inden for blot få timer.
Uanset om der er tale om en lus i fryseren eller en lus et hvilket som helst andet sted end i hovedbunden på et menneske, vil den altså dø i løbet af kort tid.
Jeg har haft lus – skal hovedpuden i fryseren?
Et gammelt, kendt husråd siger, at man skal komme hovedpuden i fryseren, hvis man har haft lus. Generelt smider mange gerne sengetøjet i fryseren eller giver det en kogevask efter et luseangreb. Faktisk har vi skrevet et helt blogindlæg om, hvordan man skal forholde sig til lus i sengetøjet.
Imens det ganske vist er rigtigt, at lus vil dø efter et par døgn i fryseren, må vi igen pointere, at de også vil dø et hvilket som helst andet sted. Der er altså ingen grund til at lægge hovedpuden i fryseren, selvom du har haft lus. En lus overlever sjældent på en hovedpude i mere end ganske få timer, og forestiller vi os, at en lus er ”faldet ud” af dit hår i løbet af natten, vil den altså være død, inden du lægger dig til at sove om aftenen. Du kan altså ikke smitte dig selv med lus ved at lægge dig til at sove i din seng, for lusene overlever ikke i dit sengetøj.
Er du endelig sluppet af med de ubudne gæster, giver det fin mening at skifte sengetøj for lige at være på den helt sikre side, men risikoen for at blive smittet med lus fra din hovedpude er stort set ikkeeksisterende. Igen er det altså noget, du skal gøre, fordi du føler dig mest tryg på den måde – akkurat ligesom det gælder praksissen med at lægge ting i fryseren.
Lus og fryser – hvorfor er det ikke relevant?
Man har tidligere været meget bange for at blive smittet med lus fra sengetøj, hårbørster, møbler, tøj og lignende. Netop derfor har man praktiseret at lægge alverdens ting i fryseren efter et luseangreb for at blive fuldkommen fri for de små kryb. Mange har også kogevasket både det ene og det andet for på den måde at sikre sig, at lusene endegyldigt er ude af hjemmet.
Idéen giver umiddelbart mening. Kigger man lidt nærmere på sagen, viser det sig imidlertid, at der ikke er nogen særlig grund til at bekæmpe lus i fryseren eller med en kogevask. Det skyldes netop, at lus – som vi også har nævnt – ikke kan overleve mere end nogle timer uden adgang til menneskeblod. De ligger altså ikke på lur i din hovedpude fra morgenstunden for så at slå til, når du om aftenen lægger dig til at sove. Ligeledes gemmer de sig ikke i din vinterhue i flere dage og kravler ned i din hovedbund, når du tager den på næste gang.
I denne forbindelse er det værd at nævne, at lus ikke har nogen interesse i at forlade din hovedbund i første omgang. De har brug for at suge blod jævnligt, og de trives bedst i et varmt og lidt fugtigt miljø. Netop derfor holder de sig gerne helt tæt på hovedbunden.
Skulle en lus forvilde sig væk fra hovedbunden, er det altså næppe med dens gode vilje. Det kan indimellem ske, hvis der er tale om en gammel, svækket lus. En gammel lus kan have svært ved at holde fast i hårstråene, men ingen frisk lus springer frivilligt over på din hårbørste eller ned på din hovedpude. Netop fordi der ofte er tale om svækkede lus, der kun kan overleve ganske kort tid uden for hovedbunden, er lus i dine omgivelser ikke noget, du bør bekymre dig om.
Skal min børste i fryseren, når jeg har haft lus?
Nej, der er ingen grund til at lægge din hårbørste i fryseren, hvis du har haft lus. En lus kan forvilde sig over på en hårbørste, men den overlever der ikke længe. Ved du, at du har lus, bør du for en sikkerheds skyld undlade at låne din børste ud til andre. Har du netop udført en lusekur, kan det ligeledes give god mening at vente nogle timer, før du benytter din hårbørste igen. Der er imidlertid ingen grund til at parkere den i fryseren i flere dage.
Kort sagt er der ikke nogen grund til at komme ens ejendele i fryseren efter et luseangreb. Lus vil helst være i hovedbunden, og som udgangspunkt er der altså ikke lus i dine huer, dit sengetøj osv. Skulle en lus forvilde sig væk fra hovedbunden, dør den i løbet af nogle få timer.
Vil du slippe af med hovedlus, kan du passende gøre brug af vores tinktur til formålet. Den er 100 % naturlig og derfor meget skånsom. Samtidig dræber den effektivt lus, ligesom mange brugere har gode erfaringer med at bruge den forebyggende.