Know your enemy, siger de kloge, og det gælder ikke mindst, når fjenden er generende insekter, der helt uopfordret flytter ind i ens hovedbund. For at du kan undgå at blive smittet med lus, er det naturligvis vigtigt, at du ved, hvordan lus smitter. På den måde har du de bedst mulige forudsætninger for at undgå at få lus.

I dette blogindlæg kigger vi nærmere på, hvordan lus smitter – og ikke mindst hvordan lus ikke smitter. Efter at have læst indlægget, vil du således være bedre rustet til at undgå uønskede gæster i hovedbunden.

God læselyst.

 

Lus smitter udelukkende ved tæt kontakt

Det er en udbredt misforståelse, at lus kan hoppe eller flyve. Lus kan udelukkende kravle fra hårstrå til hårstrå. For at du kan blive smittet med lus, kræver det derfor også, at du kommer helt tæt på en anden person, der har lus. I skal ganske enkelt have jeres hoveder helt tæt sammen, førend lusene har mulighed for at kravle fra den smittede persons hovedbund til din hovedbund.

Grunden til, at børn oftere bliver ramt af lus, end voksne gør, er netop, at børn ofte leger tæt sammen, hvorved lusene bliver bragt fra hoved til hoved. Har du børn, bør du derfor også være særligt opmærksom på, om de viser tegn på at have lus, og derudover bør du også jævnligt tjekke dig selv for lus for at sikre, at du ikke går rundt med små insekter i hovedbunden.

Får én i familien lus, gør I klogt i at holde lidt afstand, indtil personen er blevet behandlet for lus, så I andre undgår at blive smittet.

 

Smitter lus i sengetøj?

Lus kan som udgangspunkt ikke overleve i sengetøj, og desuden har de ingen interesse i at flytte sig væk fra dit hår for at slå sig ned i din seng i stedet. Alligevel sker det indimellem, at der havner en lus på hovedpuden.

Hovedlus holder sig fast til hårstråene ved hjælp af små kløer. Er der tale om en svækket lus, sker det af og til, at disse kløer fejler, hvorfor lusen falder ud af håret. Skulle en lus forvilde sig over i dit sengetøj, sker det altså ikke frivilligt, men derimod fordi lusen ikke kan holde sig fast i dit hår længere.

Da der netop vil være tale om en lus, der i forvejen er svækket, gælder det som regel, at en lus kun vil overleve ganske få timer i dit sengetøj. Skulle det ske, at en lus falder ud af dit hår i løbet af natten, vil den altså være død, når du går i seng igen, fordi den ikke har fået næring i løbet af dagen.

Du kan naturligvis vælge at vaske dit sengetøj i forbindelse med et luseangreb for at være på den helt sikre side, men det er ikke en nødvendighed.

Du kan læse meget mere om lus i sengetøjet i dette blogindlæg.

 

Kan lusenymfer smitte?

Nej, lusenymfer smitter ikke. En lus skifter først vært, når den er fuldvoksen, og du kan derfor ikke blive smittet, selvom du har hovedet helt tæt på en person, der har nyudklækkede lus i hovedbunden. Dog gælder det naturligvis, at det kan være utroligt svært at se, om der er tale om en lusenymfe eller en voksen lus. Så snart der er tegn på lus hos vært, bør man altså antage, at personen kan smitte.

Lige så vel som lusenymfer ikke smitter, gør luseæg heller ikke. Selvom du for eksempel kommer i kontakt med et hårstrå, hvorpå der sidder et levende luseæg, kan du altså ikke risikere at få lus af dét. Luseæg sidder limet fast til hårstråene, og når først de er blevet kittet fast, sidder de dér, indtil de gror med håret ud.

 

Kan lus smitte efter behandling?

Nej, hvis først du er blevet lusefri, kan du ikke længere smitte andre med lus. Som nævnt tidligere er det udelukkende voksne lus, der skifter vært, og er der ikke flere voksne lus tilbage i dit hår, er der derfor heller ikke nogen risiko for, at du kommer til at smitte andre med lus.

I denne forbindelse skal det dog nævnes, at mange oplever, at der fortsat er levende luseæg i håret, selvom alle de levende, voksne lus er blevet slået ihjel af en form for lusemiddel. Disse luseæg kan udklækkes i op til ti dage efter behandlingen, og derfor kan du godt risikere, at du har lus igen i løbet af en uge eller to efter, du ellers var blevet lusefri. Når de nyudklækkede nymfer er blevet voksne, udgør du igen en smitterisiko.

Vores mange kunder oplever, at vores tinktur til bekæmpelse af lus slår både levende lus og luseæg ihjel. Dog anbefaler vi alligevel, at du behandler to gange med seks dages mellemrum for at være helt sikker på, du kommer af med lusene.

 

Kan lus smitte fra kæledyr?

Nej, du kan ikke smitte dit kæledyr med lus, og ligeledes kan dit kæledyr heller ikke smitte dig med lus. De lus, der flytter ind i hovedbunden på mennesker, kan udelukkende leve af menneskeblod, og selvom du har et kæledyr med pels, vil de således ikke være i stand til at overleve på dette.

Der findes mange forskellige arter af lus, som hver især kan leve på forskellige værter. For eksempel kan du på chimpanser finde lus, der i høj grad minder om dem, du finder i hovedbunden på mennesker. Der ér dog fortsat forskel på de to, og der er således ingen risiko for at blive smittet med lus af et dyr.

Lus smitter altså udelukkende fra menneske til menneske og kun, hvis I har hovederne helt tæt sammen.

Vores kunder siger
Trustpilot