For at du nemt kan bekæmpe de ubudne gæster i din eller i dit barns hovedbund, er det væsentligt, at du ved, hvad du er oppe imod. Derfor er det for eksempel en stor fordel at vide, hvordan du spotter lus og luseæg i håret, så du i en fart kan slå til, så snart de små kryb flytter ind.

I dette blogindlæg kigger vi blandt andet nærmere på, hvordan lus ser ud, hvor hurtigt de vokser, og hvordan du finder ud af, om du har lus.

God læselyst – og god kamp mod lusene!

 

Hvordan ser lus og æg ud?

Luseæg kan udseendemæssigt sammenlignes med små sesamfrø. De er bittesmå og aflange i formen, og så har de en hvidgullig farve, såfremt de fortsat er levende. De sidder fast på hårstråene cirka en centimeter fra hovedbunden, hvor de er sat fast med en væske, der fungerer som lim. Når luseæggene er udklækkede, sidder de typisk lidt længere ude på hårstråene, da de netop sidder klistret fast, og håret naturligvis fortsætter med at vokse. Tomme luseæg virker mere flade, end levende æg gør, da æggeskallerne er tomme. Derudover gælder det, at de er mere hvide og knap så gule i farven. Skulle du finde et sort luseæg, er lusen inden i ægget død.

Når lusen udklækkes, kommer den ud som nymfe. Den skifter hud tre gange, før den er fuldvoksen og er klar til selv at formere sig. En voksen lus måler blot 0,5-4 mm, hvilket er en af grundene til, at lus er så svære at spotte.

Lusen er et insekt uden vinger. Den har seks ben, som hver især ender ud i en klo. Kløerne bruger lusen til at holde sig fast på hårstråene med. Fortil har lusen sine sugende munddele samt to følehorn. Bagtil sidder størstedelen af kroppen, som er den del, der fyldes med blod. Lusen ændrer farve fra bleg til brunlig eller rødlig, når den spiser.

Nedenfor kan du se et par billeder af lus, så du ved, hvad du er oppe imod. Det er naturligvis vigtigt at huske på, at disse billeder er forstørret mange gange, hvorfor lusene her syner meget lyse i farven. Når du ser lusene på længere afstand, vil de typisk syne mørkere, hvis de lige har spist, hvorfor de kan være særligt svære at spotte i mørkt hår.

 

 

Hvilke tegn på lus skal jeg kigge efter?

Kløe er det mest udbredte tegn på lus. Det gælder imidlertid, at ikke alle oplever, at det klør at have lus, og du kan derfor faktisk godt risikere at rende rundt med ubudne gæster i håret uden overhovedet at vide det.

Grunden til, at det ofte klør at have lus, er, at lus udskiller spyt, når de suger blod fra hovedbunden. Mange udvikler en allergi over for stoffer fundet i lusenes spyt, men det gælder altså ikke for alle, og desuden kan det i høj grad variere, hvornår man udvikler en eventuel allergi. Man kan altså snildt have lus i en længere periode, uden at det klør. Særligt hvis det er første gang, du har lus, vil der typisk gå flere uger, før en eventuel kløe opstår.

Selvom nogle mennesker ikke udvikler allergi over for lusenes spyt, gælder det, at du bør tjekke håret efter for lus, hvis du selv eller et familiemedlem begynder at være generet af kløe. Det ér en god indikator for, at der måske er noget på færde, så tjek håret for både lus og luseæg.

Ud over at det ofte klør at have lus, bør du også være opmærksom, hvis du selv eller én i familien pludselig har små, rød bid i hovedbunden. Disse finder du typisk bag ørerne og i nakken, hvor lusene er særligt glade for at opholde sig.

Finder du luseæg på hårstråene nær hovedbunden, bør du naturligvis også overveje at behandle for lus. Hvor der er luseæg, er der ofte også lus.

 

Har jeg lus, hvis min hovedbund klør?

Nej, det er langt fra sikkert, at du har lus, blot fordi din hovedbund klør. Der kan være mange andre årsager til, at du oplever kløe i hovedbunden, og det kan således også være værd at overveje muligheden for, om du for eksempel har skæl, om din hovedbund er meget tør, eller om du har en form for eksem.

Som nævnt tidligere gælder det, at du ikke kan være sikker på, din hovedbund klør, hvis du har lus, og på samme vis er kløe i hovedbunden altså ikke ensbetydende med, at du partout har fået husdyr i hovedbunden.

 

Hvorfor finder jeg luseæg, men ingen lus?

Der kan være flere forskellige grunde til, at du finder luseæg i dit hår, men ikke kan finde nogen lus. Har du udført en lusekur, vil du typisk have dræbt alle lusene, men der kan fortsat sidde luseæg i håret – enten levende eller døde af slagsen. Desuden bliver æggeskallerne siddende i håret, selvom æggene er udklækkede. Du kan altså godt finde luseæg i håret uden at have lus.

Luseæg sidder klistret fast til hårstråene, og de kan være meget svære at få ud af håret. Derfor vil du typisk skulle vente på, at luseæggene vokser med håret et godt stykke ud, før du er fuldkommen fri for luseæg. Heldigvis er de så bittesmå, at man ikke bemærker dem, så det vil ikke være muligt at spotte, at du har haft lus, selvom der fortsat skulle sidde skaller fra luseæggene i dit hår. Du kan læse mere om, hvordan du slipper af med luseæg her.

 

Hvor hurtigt vokser lus, og hvor store er lus normalvis?

Der går ca. 21-27 dage, fra luseægget klækker, til lusen er fuldvoksen. På denne tid når lusenymfen at skifte hud tre gange.

Lusene bliver typisk omkring 2-3 mm lange, men er der tale om særligt store lus, kan de snige sig op på ca. fire millimeter. Lusene lever typisk i 30-40 dage, men imens de er fuldvoksne, vokser de ikke vanvittigt meget.

 

Hvordan ser lus ud i håret, og hvordan spotter jeg dem?

Det kan være svært at se lusene i håret, da de er meget små og ofte nærmest går i et med håret. Har lusene slået sig ned i helt lyst hår, kan de være nemmere at finde, da de typisk får en mørk farve, når de suger blod.

Lus gemmer sig ofte i nakken eller bag ørerne, så det er oplagt at kigge disse steder, hvis du er bange for, at du selv eller én i familien er blevet smittet med lus. Generelt holder de sig tæt på hovedbunden, hvor de suger blod, så der er ikke nogen grund til at lede efter lus i spidserne af håret, hvor de ikke frivilligt bevæger sig hen.

Lusene kravler hurtigt, hvorfor de kan være svære at spotte i hovedbunden, og skal du på lusejagt, skal du derfor også være tålmodig. Typisk vil det være nemmere at finde luseæggene, som sidder fast på hårstråene ca. en centimeter fra hovedbunden, hvis de endnu ikke er klækkede.

Nedenfor kan du se luseæg og lus i håret, så du ved, hvad du skal kigge efter.

 

 

Hvordan ser en lus ud, når den er død?

En død lus ser ud akkurat som en levende lus; den kravler bare ikke. Dens farve kan variere alt efter, hvornår den sidst har spist, og det er således ikke muligt ud fra farven at fastslå, om en lus er levende eller død. Lus kravler imidlertid lystigt rundt, så længe de er i live, så det vil næppe være svært for dig at afgøre, om du er stødt på en levende eller en død lus.

En død lus falder som regel ud af håret helt af sig selv, enten når du bevæger dig, eller når du vasker dit hår. Medmindre du har udført en form for lusekur, kan du altså godt gå ud fra, at eventuelle lus i dit hår er levende.

Vil du effektivt slippe af med både lus og luseæg? Så skal du overveje at prøve vores 100 % naturlige tinktur. Du kan læse alt om tinkturen her. Ønsker du at købe vores tinktur? Så finder du den her.

Vores kunder siger
Trustpilot