Det kan være utroligt ubehageligt at have lus. De kan medføre kløe, hudirritation og sågar infektioner, og derfor gælder det også om at komme af med de ubudne gæster så hurtigt som muligt. Endnu en god grund til at bekæmpe lusene er, at de formerer sig hurtigt og spreder sig fra hovedbund til hovedbund ved tæt kontakt – har én i en familie først fået lus, får de andre det altså sandsynligvis også.

Der findes mange midler til bekæmpelse af lus på markedet. Desværre er de typisk meget skrappe og kan udtørre og irritere både hår og hovedbund. Desuden gælder det, at hovedlus har udviklet resistens over for en del af de mest gængse lusemidler, hvorfor disse i praksis ikke altid virker.

Et alternativ til de skrappe lusemidler, du kan finde på apotekerne eller i supermarkederne, er de hjemmelavede lusekure. Der findes utallige gamle husråd angående lus, og blandt andet bliver olie, eddike og forskellige former for te indimellem fremhævet som gode bud på naturlige lusekure. Her kigger vi nærmere på netop hjemmelavede lusemidler.

 

Hjemmelavet lusekur med olie

Skal du slippe af med lus på naturlig vis, kan du overveje at benytte dig af olie til formålet. Mange har gode erfaringer med vegetabilske olier i kampen mod lus, og du kan altså benytte dig af for eksempel argan- eller kokosolie, hvis du ønsker at bekæmpe lus med en naturlig lusekur.

Ønsker du at benytte olie som hjemmelavet lusemiddel, skal du ganske enkelt fordele en god mængde af din foretrukne olie i hovedbunden. Det er meget vigtigt, at olien kommer helt ned på hovedbunden og ikke blot fordeles i håret, da olien ellers ikke har den ønskede virkning. Når olien er fordelt i hovedbunden, skal håret dækkes til med en badehætte eller eventuelt en plasticpose. Lad olien sidde i håret i minimum nogle timer – gerne natten over – og skyl den derefter ud.

Vær opmærksom på, at du bør fordele shampoo i håret, inden du gør det vådt, hvis du skal lykkes med at få olien ud af håret igen. Bliver olien ikke fjernet ordentligt, risikerer du at stå tilbage med en meget fedtet hovedbund.

 

Hjemmelavet lusekur med sprit og balsam

Igennem tiden er sprit ofte blevet fremhævet som et glimrende våben i kampen mod lus. Der er mange forskellige versioner af denne hjemmelavede lusekur, og nogle mener for eksempel, at man bør blande husholdningsspritten med eddike for at få det bedste resultat. Vi har skrevet et helt blogindlæg om eddike og sprit til behandling af lus, som du kan læse her, hvis du vil blive klogere på sagen.

Foruden at du kan blande sprit med eddike, er der versionen, hvor du blander spritten med balsam for at komme lusene til livs. Du skal benytte cirka en halv liter balsam – gerne bare den billige slags – og cirka et par deciliter husholdningssprit på minimum 40 % til denne behandling. De to ingredienser blandes i en skål, hvorefter ­­­­blandingen masseres ind i håret og hovedbunden. Ligesom ved kuren med olie er det en god idé at dække håret til med en badehætte eller plasticpose, hvorefter den hjemmelavede lusekur skal sidde i håret i nogle timer, inden den skylles ud af håret. Vask håret med shampoo efterfølgende for at få kuren helt ud af håret.

Man kan ikke komme uden om, at husholdningssprit er en temmelig kras størrelse. Det er nok netop grunden til, at mange har gode erfaringer med en hjemmelavet lusekur med sprit og balsam. Har du tendens til tør eller irriteret hovedbund, kan det imidlertid være risikabelt at benytte sprit i kampen mod lus, da spritten virker udtørrende. Overvej derfor hellere en anden lusekur, hvis din hovedbund hurtigt bliver irriteret eller tør.

 

Hjemmelavet lusemiddel med lime og hvidløg

Det sidste husråd, vi skal omkring i denne omgang, går på, at du kan benytte hvidløg og lime eller citronolie som hjemmelavet lusekur. Efter sigende skal sådan en blanding kunne dræbe både lus og luseæg ganske hurtigt.

Denne kur består af 5-6 fed hvidløg, som presses eller hakkes fint og blandes med saften fra en lime eller 10-15 dråber citronolie. Blandingen skal fordeles i hovedbunden og masseres godt ind, hvorefter den skal have lov til at virke i en halv times tid. Herefter skal håret vaskes med shampoo.

Vi kan ikke komme uden om, at en lusekur bestående af hvidløg og lime eller citronolie har en temmelig intens lugt. Derfor skal du også være meget opmærksom på at få vasket håret grundigt efter behandlingen, hvis du benytter denne kur. Selv efter brug af shampoo kan du risikere, at din hovedbund lugter en smule af hvidløg, så er det ikke ligefrem din favoritlugt, kan det være, du skal gå med en af de mange andre hjemmelavede lusekure.

 

Hvilken er den bedste hjemmelavede lusekur?

De hjemmelavede lusekure, vi her har gennemgået, tager alle sammen udgangspunkt i gamle husråd. Det gælder, at der ikke er dokumenteret effekt af nogen af dem, men samtidig må der naturligvis være en grund til, at husrådene har overlevet frem til i dag.

Der er rigtig mange, der har gode erfaringer med diverse hjemmelavede lusekure. Ligeledes er der mange, der ikke har. Det er altså ikke muligt endegyldigt at afgøre, om de virker eller ej. Du er altså nødt til at eksperimentere lidt, hvis du ønsker at bekæmpe lusene med en hjemmelavet luseshampoo eller lusekur. Måske virker for eksempel sprit for dig, imens hvidløg ikke har nogen effekt. Prøv dig frem, og se, hvad der fungerer i netop din familie. Heldigvis er ingen af ingredienserne i de mange hjemmelavede lusekure specielt dyre, og du bliver således næppe ruineret af at skulle lave hjemmelavede lusekure – heller ikke selvom du skal prøve et par af kurene af, før du finder en, der virker.

 

Bekæmp lusene med en naturlig lusekur fra Lusereden

Hos Lusereden synes vi ikke, hverken børn eller voksne skal leve med lus. Samtidig er vi ikke meget for skrappe lusemidler, der kan irritere hovedbunden, og som desuden ikke er gode for naturen omkring os. Derfor har vi udviklet vores egen naturlige tinktur til bekæmpelse af hovedlus. Tinkturen er effektiv, men særdeles skånsom, og så er den fremstillet af 100 % naturlige ingredienser.

Vores tinktur består af kvassia, demineraliseret vand og alkohol. That’s it. I princippet kunne du altså lave tinkturen selv. Midlet fedter ikke, og faktisk bruger mange af vores glade kunder det forebyggende ved at spraye en smule tinktur i håret om morgenen inden afgang til arbejde, skole eller daginstitution.

Tinkturen fra Lusereden slår effektivt lus ihjel, og mange oplever faktisk, at den også dræber luseæggene i håret. Vil du slippe af med lus på en skånsom, effektiv og naturlig måde, er vores tinktur altså et godt bud på en naturlig lusekur, du bør prøve.

Vores kunder siger
Trustpilot