Der er et gammelt husråd, der siger, at man kan slippe af med lus ved hjælp af eddike – eventuelt i kombination med sprit. Er der noget om snakken, eller er det en skrøne? Det får du svar på i dette blogindlæg, hvor vi kigger nærmere på lusebehandling med eddike og sprit.

 

Lus: behandling med eddike

Mennesket har alle dage døjet med hovedlus og har derfor også alle dage forsøgt at finde ud af, hvordan man mest effektivt kommer de små bæster til livs. Et af de ældgamle husråd går på, at man kan behandle lus med eddike.

Idéen med at bruge eddike mod lus bygger på, at eddiken skulle opløse kitin. Kitin er et stof, der findes i lusenes skeletter og ved at nedbryde dette stof, skulle både lus og luseæg altså dø.

Før i tiden har det været med udbredt at benytte eddike mod lus, hvilket dels skyldes, at man ikke har haft særligt mange andre muligheder for at bekæmpe lus og dels skyldes, at almindelige husholdningseddike er særdeles billigt.

 

Hvordan fjerner man lus med eddike?

Der er flere forskellige fremgangsmåder, når det kommer til behandling af lus med eddike. Grundlæggende bygger de dog alle sammen på, at eddiken skal fordeles jævnt i hele håret og derefter have lov til at sidde i håret en rum tid og virke. Nogle mener, at man bør pakke håret ind i en hætte eller plasticpose for at opnå den fulde effekt.

Når eddiken har siddet i håret i et godt stykke tid, bør lusene efter sigende være døde. Nu kan håret altså vaskes, hvorved de døde lus vil falde ud.

 

Dræber eddike lus?

Igennem tiden har mange familier haft held med at bekæmpe lus med eddike. Der er imidlertid ikke noget videnskabeligt belæg for at benytte en eddikekur i kampen mod lus, da kuren ikke har nogen dokumenteret effekt.

Som med alle andre husråd gælder det tilsyneladende også for eddike, at nogle synes det virker glimrende, imens andre ikke ser nogen effekt af en eddikekur mod lus. For at finde ud af om eddike reelt dræber lus, er der således ikke andet for end selv at prøve kræfter med en behandling af lus med eddike.

Vil du forsøge denne kur, skal du være opmærksom på, at eddike i visse tilfælde kan irritere hovedbunden. Særligt hvis du – eller dit barn – har en sart hovedbund, kan det være risikabelt at behandle lus med eddike. Begynder hovedbunden at klø eller brænde ved brug af eddike mod lus, bør du stoppe behandlingen med det samme.

 

Sprit og eddike mod lus

Foruden muligheden for at fjerne lus med eddike går et gammelt husråd på, at man kan benytte ren sprit mod lus. Igen gælder det, at sprit kan være en lidt krads fornøjelse for hovedbunden, hvis der er tale om ren husholdningssprit. Derfor er der mange, der vælger at blande husholdningssprit med vand, inden blandingen kommes i håret. Desuden er der mange, der benytter sprit og eddike mod lus.

Eddike og sprit mod lus i forskellige blandingsforhold har længe været brugt som en effektiv kur mod lus, og igen gælder det, at mange har gode oplevelser med denne løsning. Ligeledes er der – naturligt nok – også mange, der ikke har succes med behandling af lus med sprit og eddike. Du er altså nødt til selv at finde ud af, hvad der fungerer for dig, hvis du gerne vil bekæmpe lusene på skånsom og naturlig vis.

 

Lus: Sprit og eddike som kur

Lus og eddike har en lang fælles historie. Som regel bruges eddiken alene eller i kombination med sprit, men balsam og eddike mod lus og eddike og mundskyl mod lus er også variationer af eddikekuren, der har været udbredte. Der er således masser af muligheder for at bruge eddike som kur mod lus.

Uanset hvilken version af en eddikekur mod lus du skulle vælge at kaste dig over, gælder det, at du som regel er nødsaget til at behandle af flere omgange. Kun meget sjældent vil du opleve, at eddike slår alle lus og luseæg ihjel i første omgang, og du skal således være indstillet på at skulle behandle flere gange med jævne mellemrum, hvis du vil komme lusene til livs.

 

Prøv vores tinktur til bekæmpelse af lus

Hvis du ønsker at slippe af med lus på en skånsom og naturlig måde, men ikke er så meget til eddike i håret, kan du i stedet overveje at gøre brug af vores naturlige tinktur til bekæmpelse af hovedlus.

Vores tinktur består af kvassiaved, demineraliseret vand og alkohol. Tilsammen sørger disse tre naturlige ingredienser for, at du bliver lusefri, og tilmed kan kuren benyttes forebyggende. Den skader ikke hverken hår eller hovedbund, og du kan således ganske roligt bruge den dagligt for at holde lusene på afstand.

Kvassia er alle dage blevet brugt i kampen mod lus i de områder, hvor planten vokser naturligt. En af fordelene ved denne ingrediens er, at lusene ikke er blevet resistente over for kvassia, ligesom det er tilfældet med en del andre midler til bekæmpelse af lus.

Vil du læse mere om vores tinktur med kvassia, kan du gøre det her.

Vores kunder siger
Trustpilot